BLOGG

v 39

Gravidvecka 39

95% av graviditeten har nu passerat!

Bebis

En medelstor bebis väger 3,3 kg denna vecka och är 50 cm lång. Kroppen förbereder sig inför den kommande förlossningen som inte bara är tuff för mamman utan även för barnet.

Jag

Just nu sover jag sådär, vaknar oftast vid 4-tiden och är vaken en timme innan jag lyckas somna om igen och få några timmars mer sömn. Har svårt att hitta en bekväm position att sova i och det är väldigt bökigt att vända sig om och ta sig upp ur sängen. Kroppen gör ont och jag ser fram emot att i sommar kanske kunna gå en långpromenad igen (eller åtminstone en normallång promenad och inte halta runt kvarteret bara).

Förberedelser

Den här veckan har vi varit på flera föreläsningar. I måndags var vi på besök på förlossningen i Malmö där de hade en föreläsning om hur rutinerna såg ut hos dem. Det var verkligen en av de bästa föreläsningar vi varit på för de barnmorskor som höll i den var så otroligt härliga och roliga så vi blev nästan peppade på att föda där med detsamma! 😉

Jag var igår på besök på Förlossningen och BB i Ystad med min gravida kompis Helena och hennes sambo som är sugna på att åka dit när det väl är dags. Det är en väldigt liten avdelning men å andra sidan väldigt familjär och mysig. De har dessutom badkar på varje rum och om man vill får man föda i vatten. Coolt!

Idag ska M och jag på ytterligare en föreläsning. ”Första tiden med babyn” heter den. Sen är det slut med föreläsningar för den här graviditeten!

v 38

Gravidvecka 38

93% av graviditeten har nu passerat!

Bebis

Bebisen väger drygt 3 kg, är 49 cm lång och är redo att födas. De flesta barn i Sverige föds mellan vecka 37+0 och 41+6.

Jag

Samtidigt som jag är rätt less på att vara gravid med dessa bäckensmärtor, ont i ryggen, sömnsvårigheter och nästäppa så känner jag mig inte alls känner mig förberedd på om förlossningen skulle sätta igång nu. Förmodligen lär det ju dröja, och riktigt ”redo” känner man sig nog aldrig.

Förberedelser

Nästa vecka ska M på ”pappakurs”, och vi ska gemensamt besöka förlossningen i Malmö på en föreläsning som beskriver hur det är att föda på SUS (i Malmö eller Lund). Sen ska vi också på en föreläsning med temat ”Första tiden med bebisen” hos MVC.

Med prylar och tillbehör är vi nog rätt förberedda. Vi har inhandlat det vi behöver.

v 37

Gravidvecka 37

När hela vecka 37 är avklarad, dvs om 6 dagar, så räknas bebisen som ”färdig” och skulle barnet födas då så räknas den inte som prematur. Rätt häftigt ändå, att det är så nära. Men MVC säger ändå att nästan räkna med att gå till v 42 + 0 för att de flesta förstföderskor faktiskt går över tiden.

Lite blandade bebiskläder som vi fått, ärvt och köpt!

Jag

Vi ligger fint på ”kurvan” så bebis verkar må gott där inne. Mina värden ser bra ut så det känns skönt. Har (ta i trä) inte dragit på mig så mycket vätska heller. Men vem vet, går vi över tiden där i maj och det är supervarmt som förra året kanske jag blir en vattenballong tillslut!

Sammandragningarna fortsätter att komma, om det nu är det jag känner. De gör inte ont utan är mer obehagliga och gör så att jag måste pausa det jag sysslar med för tillfället (om det går dvs, svårt om man sitter på en cykel t.ex.)

Bebisen

Bebisen väger nu ca 3 kg och är 48 cm lång. Nu är det bara för den att lagra lite ytterligare fett men i övrigt är den på det stora hela ”färdigbakad”.

Förberedelser

Vi har varit på Förlossningskurs hos MVC, del 2 av 2. Vi pratade om smärtlindring och när förlossningen inte flyter på som man kanske önskar utan att det krävs mer eller mindre ingrepp. Hoppas verkligen att vi slipper vara med om det.