BLOGG

v 38

Gravidvecka 38

93% av graviditeten har nu passerat!

Bebis

Bebisen väger drygt 3 kg, är 49 cm lång och är redo att födas. De flesta barn i Sverige föds mellan vecka 37+0 och 41+6.

Jag

Samtidigt som jag är rätt less på att vara gravid med dessa bäckensmärtor, ont i ryggen, sömnsvårigheter och nästäppa så känner jag mig inte alls känner mig förberedd på om förlossningen skulle sätta igång nu. Förmodligen lär det ju dröja, och riktigt ”redo” känner man sig nog aldrig.

Förberedelser

Nästa vecka ska M på ”pappakurs”, och vi ska gemensamt besöka förlossningen i Malmö på en föreläsning som beskriver hur det är att föda på SUS (i Malmö eller Lund). Sen ska vi också på en föreläsning med temat ”Första tiden med bebisen” hos MVC.

Med prylar och tillbehör är vi nog rätt förberedda. Vi har inhandlat det vi behöver.

v 37

Gravidvecka 37

När hela vecka 37 är avklarad, dvs om 6 dagar, så räknas bebisen som ”färdig” och skulle barnet födas då så räknas den inte som prematur. Rätt häftigt ändå, att det är så nära. Men MVC säger ändå att nästan räkna med att gå till v 42 + 0 för att de flesta förstföderskor faktiskt går över tiden.

Lite blandade bebiskläder som vi fått, ärvt och köpt!

Jag

Vi ligger fint på ”kurvan” så bebis verkar må gott där inne. Mina värden ser bra ut så det känns skönt. Har (ta i trä) inte dragit på mig så mycket vätska heller. Men vem vet, går vi över tiden där i maj och det är supervarmt som förra året kanske jag blir en vattenballong tillslut!

Sammandragningarna fortsätter att komma, om det nu är det jag känner. De gör inte ont utan är mer obehagliga och gör så att jag måste pausa det jag sysslar med för tillfället (om det går dvs, svårt om man sitter på en cykel t.ex.)

Bebisen

Bebisen väger nu ca 3 kg och är 48 cm lång. Nu är det bara för den att lagra lite ytterligare fett men i övrigt är den på det stora hela ”färdigbakad”.

Förberedelser

Vi har varit på Förlossningskurs hos MVC, del 2 av 2. Vi pratade om smärtlindring och när förlossningen inte flyter på som man kanske önskar utan att det krävs mer eller mindre ingrepp. Hoppas verkligen att vi slipper vara med om det.

v 36

Gravidvecka 36

I vecka 36 står tydligen magen som högst, och därför kan det vara svårt att andas. Och äta fullstora portioner.

Kolla vilken fin blöjtårta vi fick av våra vänner i Skövde!

Jag

Magen kan bli otroligt hård emellanåt, speciellt på eftermiddagarna och kvällarna. Det är lite läskigt, som att alla magmuskler blir spända och kan inte kan styra dem eller slappna av. Rätt frustrerande då det har hänt i matbutiken flera gånger så att jag måste stanna och bara vänta ut det!

Bebisen

Bebisen lägger nu på sig 14 g fett varje dag och väger runt 2,6 kg i denna vecka.

Förberedelser

Vi har varit på Förlossningskurs hos MVC, del 1 av 2. Det var mycket bra info, och trots att vi läst det mesta tidigare så är det bra att få höra allt om och om igen samt att man alltid snappar upp några nya saker.

v 35

Gravidvecka 35

Ca 86% av graviditeten är nu avklarad och denna vecka räknas jag som ”höggravid”. Allt såg bra ut på det senaste besöket hos barnmorskan men efter att hon försökt känna på bebisens huvud så steg pulsen väldigt mycket på den lilla och ville inte sjunka riktigt. Så vi fick sätta oss i en stol och vänta några minuter och sen gå in och lyssna på hjärtljuden igen och då var det normalt – så skönt! Inte kul om bebisen är stressad där inne.

Jag

Man kan läsa att denna vecka brukar ledbanden och musklerna i korsryggen ha mjukats upp vilket kan ge ont i ryggen – Och ja, det känner jag verkligen! Har haft ont i svanken de senaste två veckorna, mer än vad jag känt tidigare så det verkar stämma in bra på mig.

Bebisen

Det lilla pyret är nu ca 47 cm lång och väger ca 2,5 kg. De flesta har lagt sig med huvudet nedåt denna vecka (check på den!) och fyller nu ut nästan hela livmodern. De har även hunnit lägga på sig mer fett på kroppen och tränar just nu matsmältningen genom att svälja fostervatten.

Förberedelser

Vi är nog klara med det mesta nu, ingen av oss kan inte riktigt komma på om det är något mer som vi saknar. Kanske en badbalja möjligtvis då.